Vart's Kennel
Bichon havanais

 


 Hjem

 Om oss

 Kontakt

 Våre hunder

 Valper

 Fotoalbum

 Om rasen

 Helse

 Stell

 Oppdragelse

 Aktiviteter

 

 

 

 

 

STELL AV HAVANAISEN

 

Pelsen:

Pelsen til havanaisen er lang, ifølge standard skal den være ca 12-18 cm. Kvaliteten på hårene kan variere, fra lette og tynne til noe mer robuste. En havanais trenger hyppig bading og daglig greing for å holde pelsen i orden. Dette gjelder også dersom man velger å klippe hunden.
 

1. BADING:
En havanais bør bades minimum annenhver uke, gjerne oftere. Ren pels er lettere å stelle, og er også behageligere for hunden. Bruk mild shampo og rikelig med balsam av god kvalitet. Ikke bruk for sterk sprut på dusjen, det er bedre for hunden med en nokså mild dusjstråle. Unngå vann i ørene! Etter et badet, føn hunden tørr mens du børster pelsen, få ut alle floker.
 

2. GRE HUNDEN DAGLIG:
Du trenger: En flaske spraybalsam, børste og stålkammer. Kjøp kvalitet! Når du kjøper børste og kam, stryk dem mot hånden din og sjekk at tennene ikke er skarpe og ubehagelige mot huden. Børste og kam må kjennes behagelig mot huden til hunden.

Gre hunden: Spray pelsen lett fuktig med spraybalsam. Dette gjør børstingen lettere, og hårene blir ikke så lett skadet av børstingen. Børst vennlig og grundig hele hunden. Fortsett deretter med en grovtannet kam, og til slutt gjerne en litt finere stålkam, for å sjekke at det ikke er igjen floker.

I følge standard kan pelsen klippes på labber, under halen og ved inngang til øret, slik at hunden har det komfortabelt. Det står også at pelsen på pannen kan klippes slik at hunden får se. De fleste finner imidlertid ut at det er enklere å la panneluggen vokse, og heller sette den opp med en spenne. Klipper du, vil luggen stadig trenge vedlikeholdsklipp. På utstilling foretrekkes lang lugg.

En liten fintannet kam - en såkalt "bartekam" kan være grei å ha, til å gre ut rusk fra øyekroken og skjegget.

Du kan blande spraybalsam selv. Bruk en tom sprayflaske. Fyll i litt av hundens vanlige balsam og fyll videre med vann (ca 1 del balsam til 7-8 deler vann). Velg en god balsam! Det vil gjøre det daglige stellet lettere.

 

 

 

Poter:

Det vokser pels også under potene. Denne bør klippes jevnlig. Jeg anbefaler å kjøpe en liten klippemaskin for poteklipp. Det finnes både strømdrevne maskiner, og batteridrevne. Kjøper du batteridrevet, anbefaler jeg oppladbare batterier, så slipper du problemer med at batteriet brukes fort opp. Barber under poten, og mellom trædeputene. Håret på bena klippes et par cm over bakken, - hunden skal ikke tråkke på sin egen pels når den går.

 

Klørne:

Klørne klippes ca hver annen-tredje uke. Bruk en god, skarp kloklipper. Klørne vokser i en liten bøy. Inni kloa er det en nerve. Nerven stopper omtrent der kloa begynner å bøye seg. Klipp av det som er utenfor bøyen:

                            

Øyne:

Alle hunder vil få litt tørr "søvn" i øyekroken. Fjern dette med en fintannet kam. Noen havanaiser har problem med øyne som renner. Om din hund får slikt problem, vask øynene daglig. Bruk øyebadevann på en bomullsdott. Øyebadevann fås kjøpt på apoteket.

 

Ører:

Alle hunder med hengeører kan få problem med ørebetennelse. Klipp vekk håret ved inngangen til øret, slik at det kommer luft inn til øret. Har du kjøpt deg en poteklipper, er den fin å bruke foran øret også. Er det mye hårvekst inni øregangen, er det viktig at du også napper dette ut, slik at luft kommer til.

Har hunden lett for å få problem med ørene er det lurt å kjøpe ørerens hos veterinæren. Da kan du selv rense ørene når du ser det trengs, og på den måten hindre at problemer utvikler seg.

 

Tenner:

Det er viktig å holde hundens tenner rene. Mange hunder plages med tannstein. Det vil samle seg bakterier i belegget på tennene, og disse kan skade kroppen. Derfor bør du gjøre det du kan for å unngå tannstein hos hunden. Børst tennene jevnlig, helst daglig. Det hjelper også å gi hunden riktig fór, og gnagebein som er slik laget at hunden masserer vekk belegg på tennene mens den gnager i seg benet.

Får hunden likevel belegg på tennene, gå til veterinær og få dette fjernet jevnlig.

 

Mat:

God og sunn mat kan spare hunden for mange plager, - og deg for mange utgifter ved dyrlegebesøk! Velg et naturlig og godt fór. Hunder er forskjellige og har ulike behov. Det kan hende at det som fungerer for en hund, ikke nødvendigvis fungerer like godt for en annen. Hvis hunden får matt og tørr pels, mye tannstein, for løs eller for hard avføring, eller for mye avføring - er dette tegn på at du bruker et fór som ikke fungerer godt for hunden din. Snakk med oppdretteren, som vil gi deg gode råd om fóring. Generelt kan vi si at billig for i matbutikker sjelden er like bra som det du kjøper i en dyrebutikk eller hos veterinær.

 

Mosjon/Aktiviteter:

En havanais tilpasser seg den mengde mosjon du gir den. Generelt kan en si at den har et moderat behov for aktivitet. Den MÅ ikke ha lange turer hver dag. Men blir den trent, tåler den mye. Den vil gjerne få være med på det som skjer i familien. Ta den med de stedene det er mulig. Når den opplever ting, lærer den også ting, og den vil bli mer omgjengelig og veltilpasset enn om den stadig settes igjen alene hjemme. Fellesskap er like viktig for hundene våre som for barna våre!

 

Du kan lese om aktiviteter som passer havanaisen her.