Vart's Kennel
Bichon havanais

 

 

 Hjem
 

 Om oss


 Kontakt

 

 Våre hunder

 

 Valper

 

 Fotoalbum

 

 Om rasen

 

 Helse

 

 Stell

 

 Oppdragelse

 

 Aktiviteter

 

 

 

 

 

OM RASEN                 Se rasestandarden


Bichon havanais er en liten, kvikk og livlig hund med sterk kropp og rikelig, lang og bølget pels, ca 12-18 cm lang. Vekt 4-6 kg, mankehøyde 23-28 cm ± 2 cm.


Historikk
Rasen stammer fra Cuba. Man tror små skipshunder av ulike raser ble med italienske og spanske skip over til Cuba på 1600-tallet. Da man blandet disse, oppsto en nå utdødd cubansk bichon-rase kalt Blanquido eller White Cuban. Den var - som navnet sier - hvit. Denne ble videre paret med puddel, og slik oppsto rasen bichon havanais, som ble en rase med mange ulike  fargevarianter.

Til å begynne med var havanaisen en overklassehund. På grunn av sitt livlige og lærevillige gemytt ble også noen brukt som sirkushunder. Da amerikansk borgerskap overtok plantasjene på Cuba på begynnelsen av 1900-tallet, gikk havanaisen snart over til å bli en familiehund. Under Cuba-krisen på 1960-tallet flyktet mange cubanere til USA, og tok da med seg hundene sine. Her fattet en oppdretter interesse for rasen, og samlet en del individer som ble utgangspunkt for dagens havanaiser.

 

Mentalitet

Rasen er livlig, glad, og lærevillig. Glad i å leke. Glad i barn, får den være sammen med barn som har lært å vise hensyn i omgang med hunden, kan den leke lenge. Vanligvis omgjengelig med andre hunder og andre dyr. Den har vaktinstinkter, og bjeffer når den hører noe "mistenkelig" - men vedvarende bjeffing er ikke typisk. Sjarmerende og elskelig, provoserer ikke. Den regnes for å være en hund som er ganske lett å oppdra.

 

Bruksegenskaper

Havanaisen er opprinnelig en selskapshund, og har et moderat behov for aktivitet. Men den er ivrig og energisk når anledningen er der, og elsker å delta i trening og aktiviteter. Blir den aktivisert og trent, kan den klare mye. Aktiviteter som egner seg er f.eks. lydighet, agility, spor, m.m. En godt trent havanais kan være med på bra lange turer i skog og mark og på fjellet. Les mer om aktiviteter som egner seg for rasen.

 

Stell

Pelsen krever MYE stell! En havanais skal etter standard ikke klippes. Pelsen skal være 12-18 cm. lang. Foran øynene, under labber, under halen og foran øreinngangen er det tillatt å klippe litt, slik at hunden har det komfortabelt. Les mer om stell av havanaisen.

 

 

Du kan lese mer om rasen på raseklubbens nettside.

 


                                        Mickey og Lottie