Vart's Kennel
Bichon havanais

 

 

  Hjem
 

  Om oss


  Kontakt

 

  Våre hunder

 

  Valper

 

  Fotoalbum

 

  Om rasen

 

  Helse

 

  Stell

 

  Oppdragelse

 

  Aktiviteter

 

 

 

 

HELSE

 

Vi ønsker vel alle at våre hunder skal ha det bra, få ha god helse og leve lenge. Hvordan kan du som hundeeier bidra til et best mulig liv for hunden din? Her er noen stikkord.

 

God mat

Gi hunden sunn og god mat. Et godt kvalitetsfór kan spare deg og hunden for mange turer til veterinær. Prøv å finne fór uten kunstige tilsetningsstoffer. Andel proteiner bør ligge rundt 20% (+/-) for voksne hunder, for valper noe høyere. Fett bør ligge rundt 10% (+/-). Har hunden problemer med tørr pels, kløe, løs mage eller dårlig matlyst - bytt til annet fór! Vær også nøye med godbiter hunden får. Ikke gi for mye godbiter med mye protein (griseører, gnagebein av oksehud, tørrfisk m.m.) Unngå godbiter som er tilsatt farge! Gi i stedet biter av fóret som godbiter. Evt. kan f.eks. tørket lever eller vom være bra alternativer når du trenger godbiter som smaker ekstra godt, f.eks. under trening. Og husk - alltid friskt vann tilgjengelig!

 

Tenner

Puss tennene til hunden. Tannstein er grobunn for bakterier som ikke er gode for hunden. Bakteriene skader tennene, og kan på litt sikt også skade hundens indre organer, siden hunden jo stadig svelger dem ned slik at de spres i kroppen. Les om stell av tenner her.

 

Pelsstell

Gre hunden daglig! Begynner du med dette fra den dagen valpen kommer hjem til deg, vil dette kunne utvikle seg til en fin, daglig kosestund for dere begge. Å hoppe over pelsstellet er dyreplageri! En ustelt pels vil etter hvert gi floker og kladder som lugger hunden når den skal bevege seg. Har du valgt en hund med pels, må du også ta jobben med å stelle den.

Pelsstellet går lettere om du holder hunden ren. Bad den med en god shampo gjerne hver uke. Husk balsam!!

 

God og passe mye mosjon

Hunden trenger minst en times aktivitet sammen med deg pr. dag. Dette kan være: Leke med andre hunder, løpe i skogen, svømme, leke med deg, trene inn øvelser, osv. En tur i bånd langs veien kan også være hyggelig, men gir jo ikke så mye fysisk mosjon for hunden. Det er viktig at hunden får bruke både kroppen og hodet. Så prøv å variere aktivitetene sammen med hunden!

 

Unngå stress

Stress påvirker helsen negativt. Her er eksempler på ting som kan stresse hunden din:

- For lite aktivitet og trening

- For mye aktivitet og trening

- Eier/familie som er travel/ stresset

- Eier/familie som har lett for å krangle/bli sinte

- Reglene hunden skal følge er utydelige, eller endrer seg stadig, - eller de er ikke der i det hele tatt...

 

Trygghet

La hunden din få kjenne seg trygg hos deg. Vær vennlig og trygg når du er sammen med den. Gi den enkle og tydelige regler, som gjelder alltid. La den merke at den alltid er velkommen hos deg.

 

Rasens helse

Havanaisen er i stor grad en frisk og sunn hunderase. I Agria sine statistikker kommer rasen meget godt ut, både når det gjelder antall syke dyr, og levealder. Raseklubben jobber for å bevare rasens gode helse. Det er gjennomført helseundersøkelse på rasen i samarbeid med Veterinærhøyskolen. Videre er man i gang med å samle inn blodprøver som Veterinærhøyskolen skal bruke til forskning. Dette arbeidet vil være meget nyttig for rasen videre.


Å utrydde sykdom er ikke mulig. De fleste havanaiser er friske, men det finnes sykdommer også på denne rasen. De vanligste helseproblemene hos havanais er rennende øyne, tannproblemer og kneproblemer (patellaluskasjon). Man ser også enkelte tilfeller av hjerteproblemer og øyesykdom.

 

Oppdrettere flest gjør det de kan for å velge friske og gode hunder til avl. Med fornuftig avl kan vi holde antall hunder som blir syke på lavest mulig nivå. Raseklubben anbefaler at hunder som planlegges til avl skal sjekkes og være fri for:

PATELLALUKSASJON (løs kneskål) ØYESYKDOMMER (ved øyelysing sjekkes hunden for flere øyesykdommer) og HJERTEFEIL (det sjekkes at hjerterytmen er normal, og uten bilyder)


Forventet levealder for en havanais er 14-15 år.

 

Vil du vite mer om rasens helse, se raseklubbens nettside, http://www.nbhk.info/  (klikk på knappen "Helse hos havanais")